SRC Belgesi Nedir?

Yolcu ve yük taşımacılığı için gerekli olan bazı belgeler bulunur. Bu belgelerden biri olan SRC belgesi, yük ve yolcu taşımacılığı için gereklilik arz eden mesleki yeterlilik belgesi olarak tanımlanabilir. SRC belgesine ek olarak ehliyet ve psikoteknik rapor da yük ve yolcu taşımacılığı için sahip olunması gereken belgelerdendir. SRC belgeleri 4 farklı türde sunulmaktadır.
  • A, B, C, D Sürücü Belgeleri
  • SRC1
  • SRC2
  • SRC3
  • SRC4
Awesome Image

A, A1 ve A2 Motosiklet Ehliyeti Sürücü Belgesi

A Motosiklet Ehliyeti (Sürücü Belgesi)
A sınıfı ehliyeti silindir hacmi 600cc ve üzeri motorlar için alınır.
A Motosiklet ehliyeti alma yaşı:
A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz güç sınırı olmaksızın tüm iki ve 3 tekerlekli motosikletleri kapsamaktadır.
A sınıfı motosiklet ehliyeti almak için 24 yaşını bitirmiş olmak ya da iki yıllık A' sınıfı ehliyete sahip olmak gerekmektedir.
24 yaşından büyük olanlar için başka bir ehliyet sınıfından ehliyet sahibi olma şartı aranmaz.
Awesome Image

B Sınıfı Otomobil Ehliyeti (Sürücü Belgesi)

Sınıfı Otomobil Ehliyeti Düz (Manuel)
Kapsadığı ehliyet sınıfları.
B düz (manuel) vites otomobil ve B otomatik vites otomobil
M motorlu bisiklet (moped)
B1 Dört Tekerlekli motorsiklet (ATV)
F Lastik tekerlekli traktör
B Sınıfı Otomobil Ehliyeti OTOMATİK
Kapsadığı ehliyet sınıfları.
B otomatik vites otomobil (sadece otomatik kullanabilir.)
M motorlu bisiklet (moped)
B1 Dört Tekerlekli motorsiklet (ATV)
F Lastik tekerlekli traktör
Awesome Image

C, C1 ve CE Sınıfı Ehliyeti (Sürücü Belgesi)

Kamyon ve çekiciler için geçerlidir.
Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir.
Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.
M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.
C sınıfı ehliyet
C1 Sınıfı Ehliyet Bilgileri
"Kamyon", izin verilebilen azami yüklü ağırlığı 3500 Kg dan fazla ve 7500 kg geçmeyen ve yük taşımak için imal edilmiş motorlu taşıtı, Asgari yaş sınırı 18 olup B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır.
C1 sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 5 yıldır.
Awesome Image

D – D1 Sınıfı Otobüs Ehliyeti (Sürücü Belgesi)

D Sınıfı Otobüs Ehliyeti
23 yaşını dolduranlar D Sınıfı Ağır Vasıta ehliyet alabilirler. Otobüs ehliyeti alacaklar için B sınıfı ehliyet ile deneyim ve tecrübe aranmaktadır.
Şu andaki yönetmeliğe göre en az ilkokul mezunu olanlar D Sınıfı otobüs ehliyeti alabilirler
D Sürücü belgesi ile Traktör, Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Kamyon. Otobüs kullanılabilmektedir. D Sınıfı ile TIR (çekici) Kullanılmaz.
B Otomobil ehliyeti olup D Sınıfına büyütmek isteyenler sadece Direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar.
Sürücü dahil en az 24 oturma yeri olan araca otobüs denir.
D Sınıfı Otobüs Ehliyeti Kapsadığı ehliyet sınıfları.
B düz (manuel) vites otomobil ve B otomatik vites otomobil
M motorlu bisiklet (moped)
B1 Dört Tekerlekli motorsiklet (ATV)
F Lastik tekerlekli traktör
Awesome Image

SRC 1

SRC 1 Nedir?
SRC 1, uluslararası taşımacılık yapmak isteyen sürücülerin alması gereken mesleki yeterlilik belgesidir. “SRC 1 ne işe yarar?” sorusunun kısaca cevabı “yurt dışı taşımacılık yapmaya yarayan belgedir” şeklinde verilebilir. Bu belgeyi almak için sürücülerin 32 saatlik bir eğitime katılması gerekir. “SRC 1 hangi araçları kullanır?” sorusunun cevabı ise otobüs ve minibüstür. Araç kiralama ya da satın alma durumlarında herhangi bir fark yoktur.

SRC 1 Ne İşe Yarar?
SRC 1 belgesi sürücülerin minibüs ve otobüs ile uluslararası taşımacılık yapmasını meşru kılan bir etkiye sahiptir. Bu yetkiyi kullanabilmek için sürücülerin ayrıca psikoteknik rapor da alması gerekir.

SRC 1 Belgesi Alma Şartları
Otobüs sürücülerinin bu belgeyi alabilmek için ilkokul mezunu olması, 26 yaşından gün almış olması ve 66 yaşına girmemiş olması yeterlidir. Minibüs şoförleri için en düşük yaş sınırı ise 19’dur.
Awesome Image

SRC 2

SRC 2 Nedir?
SRC 2 bir diğer SRC türüdür. Ülke sınırları içerisinde taşımacılık yapmak isteyen sürücülerin alması gereken belgedir.

SRC 2 Ne İşe Yarar?
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2’ye de sahip olur.

SRC 2 Belgesi Alma Şartları
SRC 2 belgesinin alma şartları, SRC 1 belgesini alma şartları ile büyük oranda benzerlik taşır. Bununla beraber SRC 2 için de sürücülerin psikoteknik raporu alması gerekmektedir.
Awesome Image

SRC 3

SRC 3 Nedir?
SRC 3 belgesi uluslararası eşya ya da kargo taşımacılığı yapmak isteyen şoförlerden mesleki yeterlilik kriteri olarak talep edilen SRC türüdür.

SRC 3 Ne İşe Yarar?
SRC 3 ile ülkeler arası eşya ya da kargo taşınabilmektedir. Bu noktada sürücüler kamyonet, pikap, panelvan, kamyon, çekici ya da TIR gibi geniş yelpazedeki araçları kullanabilmektedir.

SRC 3 Belgesi Alma Şartları
SRC 3 belgesi alabilmek için sürücülerin 19 yaşından gün almış ve 66 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir.
Awesome Image

SRC 4

SRC 4 Nedir?
“SRC 4 nedir?” sorusunun cevabı aslında SRC 3 ile benzerdir. Bir diğer ifadeyle SRC 3 ve 4 benzer belgelerdir. Tek farkları SRC 3 belge sahibi şoförler ülkeler arasında çalışabilirken SRC 4 belgesine sahip olanların ülke içerisinde çalışabilmesidir.

SRC 4 Ne İşe Yarar?
SRC 4 belgesi yurt içi eşya taşımacılığı yapmaya yarayan belgedir. SRC 3 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 4 belgesine de sahip kabul edilirler.

SRC 4 Belgesi Alma Şartları
Sürücülerin SRC 4 belgesi sahibi olabilmesi için 28 saatlik eğitime katılması gerekmektedir. Bu eğitimin sonunda da bir sınav uygulanır. Sınavdan geçen sürücüler SRC 4 belgesi almaya hak kazanır. SRC 4 belgesini almak isteyen sürücülerin 19 yaşından gün almış olması gerekir.
Awesome Image

SRC 5

SRC 5 Nedir?
Ticari araç sürücüleri için SRC zorunlu belgedir. SRC 5 - ADR Belgesi, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesidir. SRC 5 - ADR Belgesi, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre Tehlikeli Madde Taşımacılığı yapan sürücülerin almak zorunda olduğu mesleki yeterlilik belgesidir.

SRC 5 Ne İşe Yarar?
SRC-5 belgesi herhangi bir tehlikeli madde taşımacılığı işinde zorunlu olan sürücü belgesidir. SRC-5 belgesi, yanıcı ve tehlikeli madde taşıyabilmek için alınan mesleki yeterlilik belgedir.

SRC 5 Belgesi Alma Şartları
Tehlikeli Maddelerin karayolunda taşımacılığı yapan tüm sürücülerin SRC5 belgesi alması yasal zorunluluktur. Sürücüler taşımış oldukları yükün sınıfına göre ve yükün nasıl taşındığına bağlı olarak (paket veya tanker Tehlikeli Maddelerin karayolunda taşımacılığı yapan tüm sürücülerin SRC5 belgesi alması yasal zorunluluktur. Sürücüler taşımış oldukları yükün sınıfına göre ve yükün nasıl taşındığına bağlı olarak (paket veya tanker) ayrıca uzmanlık eğitimi almalıdırlar.